Semne și simptome ale infarctului miocardic acut

 

Infarctul este o afecțiune medicală urgentă care se manifestă diferit în cazul fiecărui pacient în parte. De la manifestări „consacrate” precum durerea în zona pieptului, care se extinde înspre braț, și până la greață, vărsături sau transpirație excesivă – fiecare dintre aceste simptome trebuie să fie un semnal de avertizare pentru pacientul diagnosticat cu boli cardiovasculare sau pentru cel care a suferit deja un infarct, dar și pentru persoanele care nu se cunosc cu risc cardiovascular.

Simptomele unui infarct variază de la pacient la pacient

Simptomele infarctului miocardic acut pot fi foarte diferite și pot varia de la pacient la pacient. În timp ce o persoană poate resimți o durere acută în zona pieptului, în zona inimii, altcineva poate simți o durere ușoară la mijlocul pieptului sau chiar nicio durere, dar să aibă, în schimb, simptome precum greață, amețeală, senzație de leșin sau tuse continuă.

În unele cazuri, durerea poate crește treptat, în timp ce în altele poate apărea brusc și la o intensitate mare. De asemenea, durerea poate apărea și rămâne pentru câteva minute, după care poate dispărea și se poate instala din nou. Indiferent cât de severe sunt sau nu aceste simptome, pacientul care le resimte trebuie să se prezinte la medic de urgenţă.

De foarte multe ori, simptomele unui infarct pot varia nu doar în cazul unor pacienți diferiți, ci și în cazul aceluiași pacient care suferă un al doilea infarct.[1]

Intervenția rapidă în cazul unui infarct

Cunoașterea și identificarea rapidă a simptomelor infarctului miocardic acut este critică pentru intervenția rapidă în tratarea acestuia.

De foarte multe ori, persoana care suferă infarctul, precum și cei din jurul acesteia s-ar putea să nu identifice corect semnalele pacientului, și în consecință să prelungească momentul până când acesta primește ajutorul medical care îi poate salva viaţa.

Conform statisticilor, 1 din 10 pacienți din România nu supraviețuiește infarctului. Iar 1 din 5 supraviețuitori de infarct suferă un al doilea eveniment cardiac, poate chiar un infarct în următorul an.

Așadar, acestea sunt simptomele care pot fi resimțite în timpul unui infarct miocardic acut:

Simptome frecvent întâlnite:

 1. Discomfort sau arsură în zona pieptului, inclusiv în spate
 2. Durere care iradiază spre umărul stâng și brațul stâng
 3. Amețeală, stare de leșin
 4. Durere în zona gâtului și a obrazului
 5. Oboseală care se instalează rapid
 6. Anxietate
 7. Bătăi neregulate ale inimii/palpitații

 Alte simptome mai puțin cunoscute:

 1. Greață, indigestie, durere de stomac, senzație de vomă
 2. Transpirație abundentă
 3. Tuse continuă
 4. Picioare și glezne umflate
 5. Durere retrosternală, fără iradiere, la nivelul „coșului pieptului”

Infarctul este un eveniment cardiac impredictibil, iar cunoașterea și identificarea corectă a simptomelor infarctului miocardic acut în timp util vă poate salva viaţa.

Este mai bine să te îngrijorezi degeaba decât să nu intervii urgent în cazul unui infarct!

 

[1] https://www.medicinenet.com/heart_attack_symptoms_and_early_warning_signs/article.htm