Întrebări și răspunsuri despre infarctul miocardic acut

1.Care este cauza principală a infarctului?

Un infarct miocardic acut se produce atunci când una dintre arterele coronare care asigură transportul sângelui la inimă este blocată de un cheag de sânge.

2.Care sunt simptomele unui infarct miocardic acut?

Cele mai frecvente simptome ale unui infarct sunt durerea în mijlocul pieptului care poate iradia înspre brațe, la baza gâtului sau în mandibulă, Uneori durerea poate apărea în abdomen. Respirație greoaie, față palidă, transpirații reci, anxietate, palpitații, greață sunt alte simptome care anunță un infarct.

3.Ce pot face în cazul în care eu sau cineva de lângă mine prezintă simptomele unui infarct?

Apelați de urgență 112. Cu cât pacientul ajunge mai repede la medic, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.

4.Care este tratamentul pentru infarct?

Tratamentul imediat pentru infarct este diferit. Dar, indiferent de metoda aleasă – tratament conservator farmacologic sau intervenția coronariană percutantă și implantarea de stent, obiectivul este de a elimina cheagul de sânge care a provocat blocajul arterelor coronariene. Tratamentul post-infarct se face pe toată perioada vieții şi are ca obiectiv prevenirea unui nou eveniment cardiovascular (infarct miocardic sau accident vascular cerebral).

5.Există riscul de a face un al doilea infarct?

Un pacient poate suferi mai multe infarcturi de-a lungul vieții. Conform statisticilor, unul din patru pacienți care a suferit un infarct, va suferi și un al doilea episod.
Riscul de a dezvolta un al doilea infarct crește considerabil dacă pacientul nu intervine asupra factorilor de risc.

6.Ce pot face pentru a evita apariția unui al doilea infarct?

Recuperarea post-infarct este extrem de importantă. Pacientul trebuie să urmeze îndeaproape recomandările medicului, să-și ia tratamentul așa cum este prescris de medic și totodată trebuie să-și schimbe stilul de viață. O dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume, renunțarea la fumat, desfășurarea de exerciții fizice, de intensitate mică spre moderată contribuie la menținerea sănătății inimii.