Dintre toate bolile cardiovasculare, cele coronariene, în care este inclus infarctul miocardic acut, provoacă cele mai multe decese în România.

1 din 10 pacienți nu supraviețuiește primului infarct.

Una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm în ceea ce privește pacienții care au suferit un infarct miocardic acut este că în momentul în care încep să se simtă bine, aceștia renunță la tratament, revin la stilul de viață, de cele mai multe ori nesănătos, dinaintea unui infarct și nu respectă indicațiile date de medicul curant. Recuperarea postinfarct este foarte importantă, la fel de importantă ca monitorizarea și respectarea recomandărilor medicului.
Rodica Tănăsescu, Președinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei

 

 

Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei, într-un interviu la Europa FM:

,,Trebuie să ne ocupăm de pacienții care nu au boală constituita, reușim să facem prevenție primară. La fel de important este faptul că ne ocupăm de pacienții care au o boală cardiovasculară constituită, așadar facem prevenție secundară pentru a nu se ajunge la complicațiile bolilor cardiovasculare. Infarctul, de cele mai multe ori, este o complicație a unei boli cardiovasculare severe, de mult instalată în viața unui individ, deși acesta nu are semne sau consideră că nu are semne de boală.”

 

 

Dr. Oana Ință, medic cardiolog, într-un interviu la Europa FM:
,,După un infarct, viața ar trebui să continue într-un mod normal, însă cu modificări. Pacientul trebuie să înțeleagă ce i s-a întâmplat, că infarctul putea să fie fatal, de fapt a avut noroc că nu i-a fost fatal, dar că în timp poate să aibă consecințe asupra cordului. Riscul pacientului de a face un alt eveniment coronarian, de a repeta infarctul miocardic acut este mult mai mare decât în populația generală.”

 

 

Dr. Ionela Codoiu, medic cardiolog, într-un interviu la Europa FM:
,,În momentul în care pacientul are o patologie cardiacă instalată, vorbim de prevenție secundară. Trebuie să facem tot posibilul să evitam un al doilea eveniment acut. Infarctul miocardic acut înseamnă moartea unei bucăți din mușchiul inimii. Funcția de pompă a inimii a afectată. Din păcate, infarctele mari, cu urmări foarte grave apar la oamenii tineri – 40 de ani.”