Categoria bolilor cardiovasculare (BCV) include mai multe afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge.

 

  • boli coronariene – boli ale vaselor de sânge care irigă mușchiul cardiac (angină, infarct miocardic);
  • boli cerebrovasculare – boli ale vaselor de sânge care irigă creierul (atacul vascular cerebral);
  • boli arteriale periferice – boli ale vaselor de sânge care irigă brațele și picioarele;
  • boli cardiace reumatismale – boli care implică deteriorarea mușchiului inimii și a valvelor;
  • boli cardiace congenitale – malformații ale structurii inimii existente încă de la naștere;
  • tromboze venoase profunde și embolie pulmonară – cheaguri de sânge în venele picioarelor.

Factori de risc pentru bolile cardiovasculare:

Evenimentele cardiovasculare majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral) se instalează, de multe ori, şi la adulţii care sunt aparent sănătoşi. De aceea, este bine să acordăm atenţie sănătăţii inimii, chiar dacă aparent nu avem nicio problemă. Prezenţa factorilor de risc reprezintă o problemă pentru inima noastră.

Unii factori de risc pentru bolile cardiovasculare sunt modificabili, iar alții nu.

Factori de risc nemodificabili:

 

Vârsta

Bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 de ani au un risc cardiovascular crescut. După vârsta de 55 de ani, la fiecare deceniu se dublează riscul de a face un atac vascular cerebral.

Sexul

Comparativ cu femeile, bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare.

Ereditatea

Poate exista o predispoziție de îmbolnăvire atunci când pacientul are un istoric familial de boli cardiovasculare asociat cu alți factori de risc.

Dacă o rudă de gradul I, de sex masculin, a suferit un infarct înaintea vârstei de 55 de ani sau dacă o rudă de gradul I, de sex feminin, a suferit un infarct înaintea vârstei de 65 de ani, există un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Mai mult, dacă ambii părinți au fost diagnosticați cu o boală cardiovasculară înainte de a împlini 55 de ani, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este cu 50% mai crescut, comparativ cu populația generală.

 

Factorii de risc modificabili:

 

Sedentarismul

Activitatea fizică ajută la reglarea tensiunii arteriale, a nivelului de grăsimi și de glucoză din sânge și contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge. Studiile au arătat că două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână reduce riscul de a dezvolta afecțiuni coronariene cu aproximativ 30%.

Alimentația nesănătoasă

O alimentație sănătoasă este esențială în prevenirea bolilor cardiovasculare. O dietă bogată în grăsimi saturate (de exemplu, grăsimile de origine animală) crește riscul de boli coronariene sau infarct. Studiile arată că aceasta este cauza a 31% din bolile coronariene și 11% din accidentele vasculare. Prin comparație, o dietă care nu se bazează pe grăsimi saturate, ci pe fructe și legume, reduce cu 73% riscul de a dezvolta un episod cardiac major.

Hipertensiunea arterială (HTA)

Este un factor de risc major pentru afecțiunile coronariene și principalul factor de risc pentru atacul cerebral. Cauzează peste 50% din atacurile vasculare cerebrale ischemice și crește riscul dezvoltării unui atac vascular cerebral hemoragic. În România, conform Societății Române de Hipertensiune, 45% din populația adultă suferă de hipertensiune arterială.

Fumatul

Indiferent de prezența sau absența altor factori de risc ai bolilor cardiovasculare, persoanele fumătoare au un risc de două ori mai mare de a face infarct, comparativ cu persoanele nefumătoare. De asemenea, fumatul cauzează aproximativ 10% dintre bolile cardiovasculare.

Diabetul

Boală metabolică ce se manifestă prin creșterea glicemiei, adică prin excesul de zahăr din sânge. Diabetul afectează preponderent arterele și sistemul nervos, dar și ochii, rinichii și inima. Persoanele care suferă de diabet sunt de până la patru ori mai expuse la dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare prin comparație cu cele care nu au diabet. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet.